En hälsning från det förflutna

Installationerna i Vänersborg och Trollhättan är nu stängda. Projektet rullar på med produktion av souvenirer. Till hösten kommer en komplett installation att visas – med allas minne!

Det är lustigt – sista öppethållandedagen när jag åkte från Trollhättan till Vänersborg via Vargön råkade jag få syn på något bekant – som en hälsning från min barndom. Pappa hade ett genuint intresse för historia och då särskilt 1600- och 1700-talens krigiska historia. Förmodar att mitt eget historieintresse kommer ur alla dessa utflykter till borgar, slott, klosterruiner och minnesstenar.

En av pappas favoriter var Torstensonmonumentet strax söder om Vargön. Lennart Torstenson (1603-51) hade gjort sig en karriär inom den svenska hären under 30-åriga kriget och avancerat till överbefälhavare. I början av 1900-talet – i en tid av nationalism och historieintresse – restes en minnessten över honom nära gården där han föddes. Detta monument skulle sedermera bli en plats som min familj besökte då och då – i soligt väder på utflykt med kaffe, saft och bullar.

Mitt konstprojekt ”Byg(g) den vid älven” syftar till att betona att allas minne är lika viktiga – till att skapa ett minnesmärke där alls minne får vara med, inte bara minnet av enskilda individer som kungar, krigare eller vetenskapsmän. Måhända är denna min ambition ett slags uppror mot en förlegad historiesyn. Samtidigt väcker Torstenson härliga minnen till liv – barndomens upptäcktsfärder och familjegemenskap. Där satt jag vid foten av monumentet och drack saft och lyssnade på pappas inlevelsefulla berättelser från svensk stormaktstid. Och ovanför mig blickade Torstenson ut från sin sten, ut över sommarlandskapet – över bygden vid älven.

Lars Olsson

LarsOlsson_Torstenssonsmonument1_webbLarsOlsson_Torstenssonsmonument2_webb

Unga möter äldres minnen

Den 23e april besökte tredjeklassare från Strömslundsskolan ännu en gång konsthallen, nu för att se hur deras minnen blivit till souvenirer – nyfikenheten var på topp! Sedan fick barnen inblickar i Trollhättans industrihistoria då Stig Svantesson delade med sig av sina minnen om hur det var att arbeta på NOHAB.

DSC_0540 web